zelf pepernoten bakken
Bakken

Pepernoten bakken

Sinterklaas is weer in het land en wat is er nu lekkerder dan zelf pepernoten bakken! Het is ontzettend leuk om samen met kinderen te doen. Het is simpel en vrij snel te doen. Het enige dat je nodig hebt is een oven. Om veel pepernoten te kunnen bakken zul je een grote bakplaat nodig hebben of meerdere bakplaten. Je kunt er voor kiezen je zelfgemaakte pepernoten nog te overgieten met chocolade of er andere kruiden in te doen. Je kunt helemaal je eigen pepernoten samenstellen.

Het is wel de truc om de pepernoten niet te dicht op elkaar te leggen voor het bakken anders bakken ze aan elkaar vast. Dan heb je 1 hele grote pepernoot. Ook lekker, maar niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Laat de kids zelf hun pepernoten rollen en bakken voor een leuke middag voor als het buiten regent.

Pepernoten bakken


Gang Bijgerecht
Keuken bakken
Voorbereidingstijd 15 minutes
Bereidingstijd 15 minutes
Totale tijd 30 minutes
Personen 4

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 el melk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160C.

  2. Voeg in een grote kom de zachte boter, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het bakmeel bij elkaar. Meng deze ingrediënten goed door elkaar. Doe vervolgens lepel voor lepel de melk erbij tot het een soepel deeg wordt.

  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en maak van het deeg kleine balletjes. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Zorg ervoor dat er ongeveer 1 cm ruimte tussen de pepernoten zit.

  4. Bak de pepernoten in 15min bruin in de oven (blijf er wel bij, pepernoten verbranden gemakkelijk). Laat vervolgens de pepernoten afkoelen.