recept rogan josh
Indiase recepten

Vegetarische Rogan Josh met aubergine

Vegetarische Rogan Josh is een heerlijke kruidige Indiase curry die je normaal gesproken met lam maakt. Het is altijd een behoorlijk bewerkelijk recept omdat je het lam minimaal 12 uur moet marineren in yoghurt. Vervolgens moet het dan nog 6 uur stoven om alles heerlijk mals en zacht te maken. Dit vegetarische recept is gelukkig een stukje sneller. Wel de heerlijke Rogan Josh saus maar dan met gegrilde aubergines uit de oven. De Indiase keuken leent zich altijd erg goed voor vegetarische versies van verschillende curry’s. Denk bijvoorbeeld ook aan een vegetarische Butter Chicken maar dan met geroosterde bloemkool roosjes.

In het recept maak ik gebruik van Kashmiri chilipoeder. Je kan dit ook vervangen door gewoon chilipoeder of cayennepeper, maar voor het echte Indiase gevoel is Kashmiri chilipoeder natuurlijk wel zo lekker.

Serveer je vegetarische Rogan Josh met zelf gemaakt Naan brood of lekkere basmati rijst.

Vegetarische Rogan Josh

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Voorbereidingstijd 15 minutes
Bereidingstijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 1 hour 45 minutes
Personen 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 3 el olijfolie
  • 4 uien in halve ringen
  • 2,5 cm gember geraspt
  • 8 tenen knoflook
  • 1 blik tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 400 ml water
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 el griekse yoghurt
  • hand vol koriander fijngesneden
  • zout & peper

Kruidenmix

  • 8 cardemonpeulen
  • 6 kruidnagels
  • 10 peperkorels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnzaad
  • 4 tl paprika poeder
  • 1 tl kashmiri chilipoeder of cayennepeper
  • 1/4 tl garam masala

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 C. 
    Snij de aubergine in plakken van 1 cm dikte en doe ze in een kom met 2 el olijfolie en wat zout. Zorg er voor dat alle aubergine plakken ingesmeerd zijn met olijfolie. Verdeel de aubergines over 2 bakplaten bedekt met bakpapier en bak de plakken aubergine in 30 min goudbruin. Haal de aubergine uit de oven en zet apart.

  2. Laat een grote stoofpan heet worden. Doe  alle kruiden van de kruidenmix in de droge pan tot deze licht beginnen te roken. Voeg vervolgens de resterende olie toe samen met de ui en bak de ui op laag vuur tot deze mooi zacht wordt.

  3. Voeg de gember, knoflook toe en bak dit nog 1 minuut mee. Doe dan het blik tomaten, tomaten puree, laurier en water erbij en breng aan de kook. Laat vervolgens alles op laag vuur met de deksel op de pan 1 uur sudderen.

  4. Haal de deksel van de pan en verwijder het kaneel stokje en laurierblaadjes. Doe de aubergines bij de Rogan Josh saus en laat dit nog 5 minuten mee sudderen zodat de aubergines wat an het vocht van de saus hebben opgenomen.

  5. Schep de eetlepels yoghurt door de saus heen en breng verder op smaak met zout, peper en verse koriander.