recept rendang
Indonesische recepten

Rendang recept om van te watertanden

Rendang is misschien wel een van de bekendste vlees gerechten uit de Indonesische keuken. Je kan het heerlijk met rijst eten, maar op een broodje voor de lunch is ook echt heerlijke natuurlijk.

Dit Rendang recept is mijn versie van deze klassieker. Ik maak hem zelf in de Instant Pot om het vlees extra mals en zacht te houden. Maar je kan dit recept ook perfect in een echte stoofpan klaarmaken. Zorg dan wel voor een extra blik kokosmelk om te voorkomen dat alles aanbrand tijdens het stoven.

Zelf houd ik van lekker pittig eten, maar je kan natuurlijk zelf bepalen hoe heet je het maakt. In dit recept zitten 10 gedroogde rode pepers. Om zeker te zijn dat iedereen hier van kan genieten, ook als ze niet van heet eten houden kan je dit ook halveren en er een pot sambal bij zetten op tafel. Zo kunnen de Kids ook gewoon lekker mee eten.

Rendang recept

Gang Hoofdgerecht
Keuken indonesisch
Voorbereidingstijd 30 minutes
Bereidingstijd 2 hours
Totale tijd 2 hours 30 minutes
Personen 6 personen

Ingrediënten

  • 2 kilo rundvlees runderlappen
  • 4 stengels sereh citroengras
  • 6-8 verse salamblad daun salam
  • 10 djeroek poeroet limoenblaadjes
  • 1 blik kokosmelk 2 blikken als je het in een stoofpan maakt

voor de boemboe

  • 4 tl korianderzaad ketoembar
  • 4 tl komijnzaad djintan
  • 12 kemirienoodjes
  • 2 el geelwortel koenjit
  • 4 cm laos galangal
  • 4 cm gember djahé
  • 12 tenen knoflook
  • 2 el garnalenpasta trassi
  • 5 sjalotten
  • 10 gedroogde rode pepers

Bereidingswijze

  1. Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan en maal ze fijn in een vijzel. Week de gedroogde pepers in heet water. Maak de laos, gember, knoflook en sjalotjes schoon en doe ze in een hakmolentje. Maal het vervolgens helemaal fijn tot je een soort pasta krijgt. Doe hier de fijngemalen komijn- en korianderzaadjes bij samen met de koenjit, kemirienoodjes, garnalenpasta en maal dit mee met de ui, knoflook, gember en laos. Als laatste doe je de geweekte rode pepers erbij en maal deze mee tot alles een fijne pasta is geworden. Je kan dit ook allemaal in een grote vijzel doen (wel zo authentiek).

  2. Bak de boemboe in de instant pot op saute stand met een scheut zonnebloemolie. 

  3. Snij het vlees in 4 grote stukken en bak dit mee met de boemboe tot het licht bruin gekleurd is. (als je de Rendang in een stoofpan klaarmaakt: snij het vlees dan in blokjes van ongeveer 3 cm grootte en bak mee met de boemboe tot het vlees mooi geleurd is.)

  4. Doe 1 blik kokosmelk bij het vlees en roer goed door. Snij 1 cm van de onderkant van de sereh af en plet het iets zodat de smaken goed loskomen. Doe de sereh samen met de daun salam en djeroek poeroet bij het vlees en doe de deksel op de Instant Pot. (maak je het in een gewone stoofpan, zet dan het vuur op de laatste stand met de deksel van de pan).

  5. Zet de Instant Pot op 1 uur. Als het uur voorbij is, laat de druk dan natuurlijk afnemen. Maak je het in een stoofpan, laat dan het vlees 3 uur stoven. Halverwege kan je het 2e blik kokosmelk toevoegen zodat het vlees niet verbrand. Na 3 uur zou het vlees mooi donker van kleur moeten zijn. 

  6. Als de Instant Pot klaar is, haal dan het vlees eruit en scheur het in kleine stukjes. Zet vervolgens de Instant Pot weer op saute stand en kook de saus in tot deze een mooie donkere kleur krijgt en als een dikke jus aanvoelt. Haal de sereh, djeroek poeroet en daun salam uit de saus en doe het vlees weer terug. Roer alles goed.

  7. Serveer de Rendang met gestoomde rijst en boontjes of een frisse komkommersalade.