Marokkaanse recepten

Witvis tajine met ingemaakte citroen

Tajines komen in veel verschillende smaken. Deze vistajine van Jamie Oliver heeft een echte Marokkaanse vibe. Door gebruik te maken van ingemaakte citroenen heeft deze tajine een heel unieke smaak. Ingemaakte citroenen zijn te koop bij een Turkse of Marokkaanse speciaalzaak.

  • Voorbereidingstijd: 5 minuten

  • Bereidingstijd: 10 minuten

  • Personen: 4

Bereidingswijze

  1. Doe de halve citroen met de steeltjes van de munt en wat zout in een ruime kom. Doe hier de couscous bij en 600 ml kokend water en dek het af.
  2. Zet een tajine of braadpan op het vuur en doe hier 2 el olijfolie in en knijp de knoflook erboven uit. Roer vervolgens de olijven, harissa, ansjovis en passata in de tajine door elkaar en doe de ingemaakte citroen er in stukken gescheurd bij.
  3. Laat de safraan in een klein laagje kokend water weken. Bestrooi de vis met zout en peper en leg ze in de saus. Als je gebruik maakt van verse vis, rol de filets dan op. Gebruik je vis uit de diepvries dan kun je de blokken gewoon in de saus leggen. Strooi vervolgens de safraan over de vis. Doe de deksel op de tajine en laat alles op hoog vuur voor ongeveer 8 minuten garen.
  4. Maak de couscous los met een vork en sprenkel er wat olijfolie over. Verdeel de muntblaadjes over de tajine en serveer met de couscous.

Ingredienten

  • 4 stukken witvis (mag uit de diepvries)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hand vol gemengde olijven
  • 2 tl harissa
  • 2 ansjovis filets
  • 600 gram passata
  • 1 kleine ingemaakte citroen
  • 1 pluk safraan
  • 1/2 citroen
  • 1/2 bosje verse munt
  • 300 gram couscous