Printen

Pasta alla Norma

Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 15 minutes
Bereidingstijd 45 minutes
Totale tijd 1 hour
Personen 4

Ingrediƫnten

  • 3 aubergines
  • 120 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1-2 milde gedroogde chilipepers fijngesneden
  • 2 bikken romatomaten
  • 5 takken oregano
  • 1 tl kristalsuiker
  • 300 gram spaghetti
  • 45 gram pecorino romano fijn geraspt
  • 20 gram basilicumblad gescheurd
  • zout & peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 220C.

  2. Schaaf van elke aubergine van boven naar beneden om en om lange repen schil af zodat ze gestreept zijn. Snijd de aubergines overdwars in 1 cm dikke plakken en leg ze in een kom met 75 ml olijfolie. 3/4 tl zout en royaal peper. Meng alles goed en verdeel de plakken over twee met bakpapier beklede bakplaten. Rooster ze 30-35 minuten in de oven tot ze diep goudbruin zijn. Haal de bakplaten uit de oven en laat afkoelen.  

  3. Giet 2 eetlepels olie in een sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg knoflook en chilipeper toe en bak alles al roerend 1-2 minuten tot de knoflook goudbruin is. Voeg de tomaten, oregano, suiker en 1/2 tl zout toe en maal er wat peper overheen. Draai het laag en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen tot het een dikke saus is. Verwijder de takjes oregano en roer de plakken aubergine door de saus en zet opzij. 

  4. Breng een pan water aan de kook met wat zout en voeg de spaghetti toe. Kook hem beetgaar, giet hem af en vang een deel van het kookwater op. Schep de spaghetti in de pan met saus en meng goed, voeg 2/3 van de pecorino en basilicum toe en als de saus te dik is ook wat kookwater.

  5. Verdeel de spaghetti over diepe borden, bestrooi met de overgebleven pecorino en basilicum en sprenkel er wat olijfolie overheen.