Teriyaki zalm uit de instant pot
Als je een instant pot hebt dan weet je dat je eigenlijk geen vis in klaar kan maken. Toch moest ik dit eens zelf uitproberen. Kan dit echt niet? Wordt mijn vis dan heel droog? Knalt het uit elkaar of wordt het niet goed gaar? Het proberen waard lijkt me.
Dit is een heerlijk recept voor zoete teriyaki zalm met sriracha mayonaise. Mocht je geen instant pot of andere pressure cooker hebben dan kan je dit recept ook prima in de oven maken. Verwarm de oven voor op 180C. Doe alle ingrediënten voor de teriyaki saus in een pannetje en kook dit in tot een mooie dikke teriyaki saus. Smeer de zalm in met een beetje van de saus en leg ze op een bakplaat. Bak de zalm vervolgens in 10-15 minuten gaar in de oven.
Teriyaki zalm met sriracha mayo
Voor de Sriracha mayo
- 2 el mayonaise
- 1 el sriracha saus
Voor de Teriyaki zalm
- 60 ml lichte sojasaus
- 30 gram bruine suiker
- 1/2 tl geraspte gember
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 2 el honing
- 120 ml water
- 4 zalm filets
- 2 el maizena
- 3 el water
Voor de garnering
- 2 lente ui (fijngesneden)
- 1 el sesamzaadjes
-
Meng in en kom de mayonaise met de sriracha saus door elkaar en zet apart.
-
Zet de instant pot op saute stand (normal) en doe de sojasaus, gember, bruine suiker, honing, knoflook en water bij elkaar en breng aan de kook. Zet de saute stand naar laag en laat 2-3 min rustig doorkoken. Cancel vervolgens de saute stand.
-
Leg de zalm filets in de instant pot en doe de deksel erop. Zet de instant pot op low pressure voor 1 min. Laat vervolgens de druk 5 min natuurlijk afnemen. Als de pot nog niet open is laat dan de rest van de druk snel afnemen door het ventiel open te doen. Haal de deksel van de Pot en leg de zalm filets op een schaal.
-
Meng de maizena met het water tot een papje en doe dit bij de teriyaki saus in de instant pot. Zet de pot weer op saute stand en dik de saus in door deze 5 min rustig door te koken.
-
Schenk de saus over de zalm filets et maak af met lente ui, sesamzaadjes en wat sriracha mayo.