recept voor zweedse gehaktballetjes
Fusion recepten

Zweedse gehaktballetjes met een twist

De favoriet van de IKEA. Die grote zakken uit de diepvries of een bordje in het restaurant voor een paar euro. Toch leek het mij lekkerder het zelf te maken. Je eigen balletjes met saus en als je wil mag je er dan ook een vlaggetje in prikken. Dit recept lijkt veel werk maar valt reuze mee. Je kunt als het niet anders lukt ook gedroogde kruiden gebruiken, maar vers is natuurlijk wel veel lekkerder.

  • Voorbereidingstijd: 1 uur, 15 minuten

  • Bereidingstijd: 20 minuten

  • Personen: 4

Bereidingswijze

  1. Doe in een grote mengkom het gehakt, verse kruiden (houd iets apart voor het opmaken van het bord) ei, melk, piment en paneermeel. Doe er een flinke snuf zout en peper bij en werk het gehakt door elkaar.
  2. Draai vervolgens met vochtige handen ongeveer 25 balletjes van het gehakt. Leg ze op een ingevette bakplaat of bord en dek ze af met folie en zet ze 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe hier iets olijfolie in. Als de pan goed heet is, doe de gehaktballetjes in de pan en bak ze in 10 tot 15 min rondom goudbruin.
  4. Schep de gehaktballetjes op een groot bord en schep het grootste deel van het vet uit de pan. Doe vervolgens de bloem, citroensap, bouillon en slagroom in de pan en doe er 1 el kersenjam bij. Roer de saus goed door en laat indikken tot het dik genoeg is dat het lekker aan de gehaktballetjes blijft plakken.
  5. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en hussel ze door de saus. Serveer de gehaktballetjes in een diep bord met de saus en de verse kruiden. Doe er op het eind nog 1 el jam bovenop om het af te maken.

Ingredienten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 el verse dille
  • 1 el verse baldpeterselie
  • 1 el verse bieslook
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 75 gram paneermeel
  • 1 tl piment
  • zout en peper
  • Voor de saus
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 dl rundvlees bouillon
  • 1 el bloem
  • 60 ml slagroom
  • 1 potje kersenjam