Artisjokken salade met mozzarella met gekonfijte citroen
Lente is de tijd van artisjokken. Heerlijk, maar wel even een klusje om klaar te maken. Dit heerlijke recept van Yotam Ottolenghi is er een die de artisjok in het middelpunt zet. Deze salade is heerlijk fris en heeft iets zoets door de gekonfijte citroen. Bespaar bij dit recept niet op de mozzarella, dat zou zonde zijn van de artisjok.
Artisjokken salade met gekonfijte citroen
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Yield: 4
Ingredients
- 4 artisjokken
- 2 citroenen gehalveerd
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 1 middelgrote ui
- 1 krop little gem sla
- 200 gram buffel mozzarella
- 1 el fijngesneden peterselie
- 1 el fijngesneden munt
- 1 el fijngesneden basilicum
- 120 ml olijfolie
- 1 teen knoflook
- zout & peper
- Voor de gekonfijte citroen
- 1 citroen
- 35 gram kristalsuiker
Cooking Directions
- Snij de stelen van de artisjokken en verwijder de buitenste harde bladeren. Blijf blaadjes plukken tot je bij het hart komt. Snij de harten doormidden over de lengte en snij met een kartelmes de oneetbare delen uit de harten zodat je met een schone schelp overblijft. Besprenkel de harten direct met citroensap zodat ze niet verkleuren.
- Doe de artisjokken in een pan en knijp het overig stap van de 2 citroenen er boven uit. Doe ook 2 van de uitgeknepen schillen erbij. Giet vervolgens water erbij tot alles onder staat en voeg het blaadje laurier, tijm en in 4 gesneden ui en zout toe. Laat de artisjokken in 10 a 15 min zachtjes gaar koken. Giet de artisjokken en citroenschillen af en gooi de ui, tijm en laurier weg. Laat de artisjokken vervolgens afkoelen.
- Snij voor de gekonfijte citroen met een dunschiller brede repen van de citroenschil. Snij de schillen vervolgens in 1 a 2 mm brede repen en doe ze in een steelpannetje. Pers de citroen verder uit en vul het sap aan met water tot je 100 ml hebt. Giet het mengsel over de citroenschil en voeg de suiker toe. Breng alles tegen de kook. Laat de schillen vervolgens 15 min rustig koken tot de siroop tot 2/3 is ingekookt en laat afkoelen.
- Snij de artisjokkenhelften in 2 cm brede parten en schik ze op een mooie schaal samen met de sla. Breek de mozzarella met de hand in grove stukken en verdeel deze over de schaal. Meng de peterselie, munt en basilicum, knoflook en zout samen met de olijfolie in een kommetje en sprenkel de dressing over de sla. Verdeel als laatste de gekonfijte citroen over de salade en besprenkel alles met een beetje siroop en wat vers gemalen peper.