Bapao broodjes maken
Ik vind het altijd erg leuk om dingen te maken die je altijd snel in de supermarkt koopt. Bapao is echt zo iets. Het geeft ontzettend veel voldoening als je je eigen bapao broodjes maakt. Het is even een werkje, maar het eindresultaat mag er dan ook wezen. Niemand geloofd dat je het zelf hebt gemaakt, van vulling tot deeg!
Bapau
Prep Time: 50 minutes
Cook Time: 30 minutes
Yield: 10 broodjes
Ingredients
- 250 gram rundergehakt
- 2 magere speklapjes
- 1 tl laos
- 1 blaadje salam
- 1 rode peper
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 1/2 bouilontablet
- 4 el tomaten ketchup
- 1 el ketjap
- 1 tl garnalenpasta
- 1 el stroop
- 3 el olie
- Voor het deeg
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram gedroogd gist
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el suiker
- 250 ml melk
Cooking Directions
- Snij de speklapjes, uien en knoflook heel fijn en fruit de uien en knoflook in wat olie tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg de garnalenpasta, laos, fijngesneden rode peper, de fijngesneden speklapjes en het salam blaadje er aan toe en bak dit kort mee.
- Doe vervolgens de ketjap, bouilontablet, stroop, tomatenketchup en gehakt erbij en bak het geheel op middelhoog vuur tot alles gaar is.
- Verwijder het salamblaadje en laat afkoelen.
- Voor het deeg: Meng de bloem, gist, vanillesuiker en suiker in een beslagkom goed door elkaar. Meng vervolgens voorzichtig de melk erdoor.
- Kneed het deeg soepel en laat het 15 min rusten.
- Maak vervolgens van het deeg 10 balletjes ter grote van een ping-pong bal en druk deze plat met je hand.
- Doe 1 desertlepel vulling in het midden van het deeglapje en vouw het deeglapje dicht. Leg het bolletje met de sluiting naar beneden op een velletje bakpapier. Herhaal dit tot het deeg, of de vulling op is.
- Laat alle bolletjes 30 min rijzen onder een vochtige theedoek.
- Stoom vervolgens de bapao in 10 min gaar in een stoompan. Hou er rekening mee dat de balletjes nog rijzen tijdens het stomen. Zorg er dus voor dat er volgende ruimte is tussen de bapao broodjes.