Ciabatta maken
Je eigen brood maken blijft ontzettend leuk werk. Het geeft veel voldoening als je je eigen brood eet. Ciabatta is vrij eenvoudig om te maken en je hebt geen broodmachine nodig. Zorg er wel voor dat je een moederden hebt, dit is deeg dat al langer gegist heeft. Dit kan je een dag van te voren maken.
ciabatta maken
Prep Time: 1 hour, 45 minutes
Cook Time: 30 minutes
Yield: 2 broden
Ingredients
- 350 gram bloem
- 1 tl fijn zout
- 7 gram gist
- 260 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- bloem om te bestuiven
Cooking Directions
- meng de helft van het gist met 60 ml lauwwarm water en voeg dit samen met 100 gram bloem. Meng dit goed door en laat even staan (10 min)
- Meng de rest van de bloem met het gist, zout en water door elkaar. Voeg vervolgens het andere beetje deeg toe en mix alles met en lepel goed.
- vet een grote kom in met oliefolie en schenk het deeg hierin. Doe nog 1 el olijfolie boven op het deeg. Zorg dat het deeg overal een laagje olijfolie heeft. Laat het vervolgens 1,5 uur rijzen op een warme plek zonder af te dekken. Het deeg moet verdubbelen in volume.
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Na het rijzen, schenk het deeg uit de kom op een bebloemd aanrecht. Snij het deeg in twee gelijke stukken en maak er lange broden van. Probeer zo min mogelijk in het deeg te duwen, zo houd je het luchtig. Leg de broden op een bakplaat met bakpapier en strooi nog een beetje bloem op de bovenkant.
- Bak je ciabatta broden in ongeveer 25 - 30 min af