Heerlijke Moussaka
Een heerlijke Griekse Moussaka als alternatief op de Italiaanse Lasagne. Want het is altijd tijd voor heerlijke zachte aubergine en gesmolten kaas. Dit Moussaka recept is relatief eenvoudig te maken en is zeker een hit bij iedereen.
Griekse Moussaka
Prep Time: 50 minutes
Cook Time: 40 minutes
Yield: 6
Ingredients
- 1 witte ui
- 4 el oijfolie
- 500 gram rundergehakt
- 125 ml witte wijn
- 500 gram gepelde tomaten (blik)
- 1 tl komijn (fijngemalen)
- 1/2 tl kaneel (fijngemalen)
- 2 tl gedroogde oregano
- 800 gram aubergine
- 500 ml melk
- 1 laurierblaadje
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 40 gram parmezaan
- zout & peper
Cooking Directions
- Pel en snipper de ui. Verhit 4 el olijfolie in een pan en fruit er de ui in. Voeg het gehakt toe en bak in 4-5 minuten op hoog vuur rul.
- Blus af met de witte wijn en laat het verdampen. Voeg de tomaten toe en druk ze met een spatel wat kleiner. Breng op smaak met komijn, kaneel, oregano zout en peper en kook ca. 30 minuten.
- Maak intussen de aubergines schoon en snijd ze in de lengte in plakken. Dep de plakken goe droog en wrijf ze in de olijfolie. Bak de plakken in 1-2 minuten per zijde op hoog vuur goudbruin. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met zout.
- Verwarm de melk met het laurierblaadje in een pannetje. Smelt in een ander pannetje de boter. Roer de bloem er met een houten spatel doorheen. Bak het mengsel al roerend ca. 2 minuten op laag vuur. Voeg al roerend een flinke scheut melk toe. Roer op hoog vuur glad en laat het binden. Voeg de overige melk al roerend in porties toe. Roer de saus na elke scheut glad. Kook de bechamelsaus onder af en toe roeren nog ca. 2 minuten op laag vuur.
- Verwarm de oven voor op 200 C. Verdeel het gehakt mengsel over een grote ovenschaal en verdeel de aubergine eroverheen. Schenk de bechamelsaus eroverheen en rasp er de parmezaan overheen. Bak ca. 40 minuten in de oven.