Klassieke Pizza Napolitana
Als ik heel eerlijk ben vind ik de klassieke Italiaanse pizza’s het lekkerst. Niet de rare Nederlandse varianten die wij kennen zoals Paesana of Hawaii, maar Margarita of Funghi. Maar de echte moeder van de pizza is natuurlijk de Napolitana.
Pizza Napolitana
Prep Time: 1 hour, 30 minutes
Cook Time: 10 minutes
Yield: 4
Ingredients
- 500 gram bloem
- 7 gram gedroogd gist
- 1/2 tl riet suiker
- 1/2 tl zout
- 325 ml water
- 250 ml passata
- 2 tenen knoflook
- 1/2 fijn gesneden rode peper
- 2 bollen buffel mozzarella
- 4 trostomaten
- grote hand vol verse basilicum
Cooking Directions
- Meng de bloem, gist, suiker en zout door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 15 min. Leg het deeg in een met bloem bestrooide kom en laat voor minimaal 1 uur op een warme plek rijzen.
- Doe wat olijfolie in een pannetje en fruit hier de fijn geperste knoflook en rode peper in aan. Voeg vervolgens de passata toe en breng langzaam aan de kook. Snij een 1/2 van de basilicum fijn en roer dit door de saus. Haal de saus van het vuur en zet apart.
- Pak een hand vol deeg en rol dit uit tot een mooie ronde pizza van ongeveer 15cm doorsnede. Doe 2 el saus op de pizza en zorg dat er aan de rand 1 cm deeg vrij blijft.
- Snij de tomaten in plakjes en verdeel de plakjes van 1 tomaat over de pizza. Snij de mozzarella in plakken en verdeel een 1/2 bol mozzarella over de pizza. Verdeel als laatste wat blaadjes basilicum over de pizza.
- Bak de pizza af in een zo heet mogelijke oven. Hoe heter hoe beter. Mocht je een pizza steen hebben zorg dan dat de steen al enige tijd in de oven ligt zodat deze door en door heet is. Afhankelijk van de oven is de pizza in 5 a 10 min klaar.