Recept voor Okayodon, Japans fast-food met rijst
Het is weer tijd voor een bijzonder recept. Okayodon is een japans gerecht met rijst, kip en ei op een basis van dashi. Dit is lekker snel klaar voor als je even niet zo veel zin hebt om lang in de keuken te staan. In Japan is dit dan ook een andere vorm van fast-food. Een snelle kom gestoomde rijst met in dit geval kip en ei. Mocht je er iets meer werk van willen maken en alles zelf te maken dan kan je de dashi zelf maken met kombu en katsuobushi maar je kan natuurlijk ook kant en klare dashi kopen bij de toko. Ga lekker aan de slag met dit recept voor Okayodon en verras je eters met iets nieuws.
Recept voor Okayodon
- 3 dl dashibouillon
- 2 el sojasaus
- 4 el mirin
- 2 el kristalsuiker
- 1 ui (in halve ringen)
- 4 kippendijen (in kleine stukjes)
- 4 eieren (losgeklopt)
- 3 lente ui (fijngesneden)
opdienen met
- gestoomde rijst (bijv. sushi rijst)
-
Verwarm de dashi in een grote koekenpan of hapjespan. Voeg de sojasaus, mirin en suiker toe en roer goed door elkaar zodat de suiker is opgelost.
-
Doe de plakken ui bij de dashi en kook een paar minuten tot de ui mooi zacht is.
-
Voeg vervolgens de kip toe en stoof met een deksel op de pan de kip in 6-7 min gaar.
-
Doe de lente ui bij het kipmengsel en schenk de gekopte eieren erbij. Doe een deksel op de pan en laat de eieren in 2 min stollen. Hoe stevig je eieren worden mag je zelf bepalen. Ik hou van wat zachter ei. Wil je het iets steviger laat de eieren dan nog 1 min langer stollen.
-
Verdeel de gestoomde rijst over 4 kommen en verdeel het kip en ei mengsel over de kommen.