Rode biet Gravlax met mierikswortel
Dit is een Zweedse klassieker. gepekelde zalm met rode biet en het pittige van de mierikswortel. Neem ruim de tijd om dit gerecht klaar te maken. Het heeft namelijk 2 dagen in de koelkast nodig om goed te pekelen. Serveer het als voorgerecht met een goed glas witte wijn.
Rode biet Gravlax met mierikswortel
Prep Time: 2 days
Yield: 4
Ingredients
- 500 gram zalm op huid
- 1 grote rode biet
- 4 el grof zeezout
- 2 el rietsuiker
- 1 el geraspte mierikswortel
- hand vol verse dille
- rasp van 1 citroen
Cooking Directions
- Leg de zalm op de huid in een schaal met hoge rand. Verdeel het zout en de rietsuiker over de vis.
- rasp de mierikswortel er over en doe hetzelfde met de rode biet. Zorg er voor dat alles gelijk verdeeld is over de zalm. Verdeel de fijn gesneden dille en citroen rasp over de zalm en dek de zalm af met verhoud folie.
- Zet de zalm in de koelkast en leg er iets zwaars op. Laat de zalm vervolgens minimaal 48 uur in de koelkast staan.
- Haal de zalm uit de koelkast en veeg met een stuk keukenpapier het zout en andere ingredienten van de zalm af zodat deze weer mooi schoon is. Snij vervolgens het vlees van de huid met een fileer mes en snij de zalm in hele dunne plakjes.
- Serveer met lekker brood en een frisse groene salade