Traditionele Lasagne
Een traditionele lasagne kost tijd om te maken, maar oh oh wat is het het waard. Dit is echt zo’n zondag middag recept, lekker in de keuken de verschillende sauzen maken. En als je echt alles uit de kast haalt zou je zelfs de lasagnebladen nog zelf kunnen maken. Een recept die echt authentiek aanvoelt.
Traditionele Toscaanse Lasagne
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 2 hours, 30 minutes
Yield: 6
Ingredients
- 150 gram wortelen
- 150 gram bleekselderij
- 150 gram uien
- 50 ml olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 2 laurierbladen
- 2 tenen knoflook
- 1 kilo half om half gehakt
- 800 gram tomaten uit blik
- 300 ml rode wijn
- 4 el tomatenpuree
- 12 gedroogde lasagnebladen
- 2 el geraspte parmezaanse kaas
- Voor de Bechamelsaus
- 1 liter volle melk
- 1 mespunt gemalen nootmuskaat
- 100 gram boter
- 5 el bloem
- 1 laurierblad
- 1 gepelde ui
Cooking Directions
- Voor het maken van de soffritto, snij de bleekselderij, wortel en ui in kleine blokjes. Verwarm de olie in een grote koekenpan op matig vuur. bak de fijn gesneden knoflook 1 min met zout en peper. voeg vervolgens de fijn gesneden groenten, laurierbladen en rozemarijn toe. Bak dit mengsel 15 tot 20 min op een laag vuurtje tot de groenten mooi zacht zijn.
- Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit op hoog vuur voor 10 a 15 min. tot het vlees bruin is en al het water is verdampt. Het mengsel moet sissen als je het roert.
- Voeg de rode wijn toe en verwarm voor 5 min. Doe vervolgens de tomaten erbij en spoel de blikken om met water en voeg dat ook toe samen met de tomatenpuree. Laat dit 1 1/2 uur sudderen bij regelmatig roeren.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Voor het maken van de Bechamel saus, doe de melk samen met de laurier, ui en nootmuskaat in een pannetje en breng aan de kook.
- Maak intussen de roux door de boter op laag vuur te smelten en vervolgens de bloem er doorheen te roeren. Als de melk kookt, haal het van het vuur en verwijder de laurier en ui. Roer met een garde vervolgens de roux er doorheen tot het een mooie dikke saus wordt. Breng op smaak met zout en peper.
- Voor het maken van de lasagne. vet een grote lasagneschaal in met olie. Begin met een laagje bechamelsaus, vervolgens een laag ragu (rode saus) en bedek met een laag gedroogde lasagnebladen. Herhaal dit tot er 4 lagen zijn. Eindig met een laag bechamelsaus en strooi de parmezaanse kaas erover.
- Bak de lasagne in 30-40 min tot deze goudbruin en gloeiend heet is.