Adas-Polo – Rijst met linzen, dadels en rozijnen
De Perzische keuken is heerlijk. De smaken zijn zo specifiek en anders dan wat wij normaal gesproken eten. Het is zacht en zoet maar ook kruidig tegelijk. Dit recept noemden wij vroeger appeltaart rijst omdat het een beetje smaakt naar de vulling van appeltaart.
Adas-Polo
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 45 minutes
Yield: 6
Ingredients
- 6 kippendijen
- 1 limoen
- 1 tl koenjit (geel wortel)
- 2 uien
- ± 4 tenen knoflook
- 180 gram groene linzen
- 500 gram basmati rijst
- 200 gram dadels
- 150 gram rozijnen
- 4 aardappelen
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl komijn poeder
- 4 el olijfolie
- 50 gram botor
- zout & peper
Cooking Directions
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Doe 2/3 van de ui en de knoflook met wat olijfolie in de pan en fruit dit even aan. Doe vervolgens de kippendijen erbij en bak deze kort mee. Doe vervolgens de koenjit en het sap van 1/2 limoen erbij en zet het vuur laag als het kookt. Breng het verder op smaak met zout en peper. Kook het met wat water voor 20 a 25 min gaar.
- Kook de linzen in water met een snufje zout in 10 min tot bijna gaar.
- Snij de dadels in grove stukken en doe dit samen met de overgebleven ui en rozijnen in een pan en bak ze op.
- Doe de rijst in een ruime pan (zorg dat de pan redelijk hoog is omdat we later een berg gaan maken van rijst) en doe er water bij zodat het water 2 cm boven de rijst staat. Doe er vervolgens 3 tl zout bij. Breng dit aan de kook en roer de rijst goed door. Als het kook zet het vuur wat lager en laat het voor 2 min doorkoken tot de rijst aan het oppervlakte komt.
- Giet de rijst af en spoel even af met water.
- Schil de aardappelen en snij ze in plakken van 1/2 cm dik.
- Doe olijfolie in de ruime pan en verdeel een klein beetje rijst over de bodem. Bedek vervolgend de bodem van de pan met de plakken aardappel.
- Doe 1/3 van de rijst in de pan, doe de helft van het dadel mengsel en de helft van de linzen erbij samen met de helft van kaneel en de helft van het komijn poeder. Herhaal het proces van rijst en dadel mengsel tot de ingredienten op zijn. Maak vervolgens van de rijst in de pan een bergje. Zorg ervoor dat de randen van de pan vrij zijn van rijst. Prik wat gaten in de berg van rijst zodat het goed kan stomen.
- Doe de deksel op de pan en zet het op het vuur. Totdat er stoom uit de pan komt als je de deksel ervan af haalt.
- Doe er dan 3 el olijfolie bij en doe de boter in kleine stukken erbij. Zet het vuur heel laag en laat dit 30 min stomen.
- Voor het serveren, mix de rijst en dadels door elkaar. Haal de aardappelen van de bodem van de pan en dit wordt bij de rijst geserveerd. Dien het gerecht op samen met de kip.