Bao buns, gestoomde broodjes met buikspek
Je ziet ze al vaker, bao’s. Heerlijk streetfood uit Vietnam en eigenlijk best goed zelf te maken. Een perfect gerechtje voor een diner party of gewoon als tussendoortje. Het meeste werk zit hem in de broodjes. Die moeten meerdere keren rijzen om het juiste formaat te krijgen. Ik maak gebruik van zelfrijzend bakmeel om dit proces iets te versnellen. Ben blijkbaar iets te ongeduldig voor iets dat 2x moet rijzen.
Bao met buikspek
Voor de broodjes
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 ml water
- 50 ml melk
- 1 1/2 el suiker
- 1 el olie
- 1 el rijstazijn
Voor de vulling
- 600 gram buikspek
- 10 gram suiker
- 8 gram zout
- 1 komkommer (in repen)
- 3 lente ui (in dunne reepjes)
- hoisin saus
- Sriracha saus
- azijn
-
Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de broodjes en kneed het deeg voor 8 tot 10 min tot een soepele deegbol. Verdeel de bol in 2 stukken en rol van elk stuk een lange worst van ongeveer 3 cm doorsnee. Snij de worst in 5 gelijke stukken (elk stukje moet ongeveer de grote van een pingpong bal hebben).
-
Rol elk bolletje uit tot een ovaalvormig lapje en vouw deze dubbel met een ingevet eetstokje ertussen zodat de helften niet aan elkaar blijven plakken. Leg de broodjes op uitgeknipte stukjes bakpapier.
-
Verwarm de oven voor op 230 C. Wrijf het buikspek in met zout en suiker en laat dit zo lang mogelijk in de koelkast intrekken. Doe het spek in een kleine ovenschaal, zodat het net past. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak het spek in 45 min tot deze knapperig is. Zet de temperatuur van de oven naar 120 C. en bak het spek nog ongeveer 1 uur tot deze mooi zacht is.
-
Leg de repen komkommer in een bakje met azijn en laat dit intrekken.
-
Stoom de broodjes in 10 min in een stoommand tot deze mooi gaar zijn.
-
Snij het buikspek in pakken van ongeveer 1 cm dikte. Doe een beetje hoisin saus in het broodje, leg er een plakje buikspek in en 2 reepjes komkommer en wat reepjes lente ui. Serveer met Sriracha saus.