Enchilada’s met kip, the real deal!
Altijd al echte enchilada’s willen maken, maar kwam je niet verder dan wraps uit de oven met kaas? Dit recept is wat mij betreft het echte werk. De smaak is ongelofelijk lekker en authentiek. Je moet er wel even je best voor doen. Er zitten namelijk allemaal losse elementen in die je eerst moet klaar maken voordat je de enchilada’s kan maken, maar het is echt de moeite waard. Wat ik meestal doe is extra veel maken van de losse elementen zoals de kip en chipotle rijst en deze in de vriezer bewaren. De volgende keer ben je dan zo klaar!
Enchilada's met kip
- 6 kippendijen
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- 1 ui (in reepjes)
- 30 gr bloem
- snufje zout
- snufje peper
- 3 dl salsa verde
- 4 tarwebloemtortilla's
- 2 bollen mozzarella
Chipotle rijst
- 250 gram risottorijst
- 1 liter kippenbouilon
- klontje boter
- 1 el olijfolie
- 2 stengels bleekselderij (in kleine blokjes)
- 1 wortel (in kleine blokjes)
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika (in kleine blokjes)
- 1 rode chilipeper (fijngehakt)
- 1/2 blik tomaten
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl chipotles en adobo
- 250 gram belegen kaas (het liefst cheddar) (geraspt)
Bouillon
- 1 prei (grof gehakt)
- 1 wortel (grof gehakt)
- 2 stengels bleekselderij (grof gehakt)
- 1 ui (in vieren)
- 25 gram tijm
- 3 laurierblaadjes
Voor erbij
- 1,5 dl creme fraiche
- 0,5 dl mayonaise
- 1 el limoensap
- 1 tl chilivlokken
- 1/2 rode ui (fijngesnipperd)
- hand vol verse koriander (grof gehakt)
-
Leg de kip in een grote pan en voeg water toe tot ze onderstaat. Voeg de groenten voor de bouillon toe en breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat het geheel 40 min. sudderen; schuim eventueel af als dit nodig is.
-
Voor de chipotlerijst, spoel de rijst af met koud stromend water tot het water helder blijft. Laat hem uitlekken en zet hem apart. Schenk de bouillon in een pan en zet hem op laag vuur.
-
Verhit de boter en olie in een grote pan. Voeg de bleekselderij, wortel en ui toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak hem 1 minuut. Voeg de paprika, chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee.
-
Voeg de uitgelekte rijst toe en bak hem tot hij doorzichtig is. Roer de tomaten, tomatenpuree en chipotles en adobo er goed door. Zet het vuur iets lager, schep een soeplepel bouillon in de pan en roer voortdurend. Voeg weer een soeplepel bouillon toe wanneer al het vocht opgenomen is. Ga zo ongeveer 20 min. door, tot de rijst beetgaar is.
-
Voeg de kaas toe en roer goed tot hij volledig gesmolten is. Verhit het geheel nog 5 min. en zet vervolgens apart om straks te gebruiken in de enchilada’s
-
Prik met een spies in het dikste deel van de kippendij. Als er helder vocht uit komt, is de kip klaar. Haal de pan van het vuur wanneer de kip gaar is en het vlees gemakkelijk uit elkaar valt. Laat de kip 15 min in de bouillon liggen. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Schenk de bouillon in een schone pan en kook hem ongeveer tot de helft in.
-
Trek het vlees van de kippendijen uit elkaar tot kleine stukjes.
-
Verwarm de oven voor op 180 C. Verhit de boter en olie in een pan. Voeg de ui toe en bak hem tot hij glazig is. Voeg de bloem toe en verhit het mengsel 2 min. Roer er een soeplepel bouillon door.Voeg daarna ongeveer nog een soeplepel bouillon toe, zodat er een dikke jus ontstaat. Roer het kippenvlees erdoor. Er moet genoeg jus zijn om het vlees te bedekken, maar het geheel mag niet te vochtig zijn.
-
Pak een kleine braadslee waar alle vier de burrito’s net inpassen. Bedek de bodem met een dum laagje salsa verde. Verhit de tortilla’s ongeveer 20 sec. per kant in een droge koekenpan. Leg ze op een werkvlak en verdeel eerst de rijst en daarna het kipmengsel erover (je houdt als het goed is chipotlerijst over). Rol ze op en leg ze in de braadslee. Bedek ze met de resterende salsa verde en verdeel de in stukjes gescheurde mozzarella erover. ZOrg dat er stukjes tortilla boven uitsteken, want die worden lekker knapperig.
-
Zet het gerecht ongeveer 30 min. in de oven tot de bovenkant bruin en knapperig is.
-
Meng de creme fraiche, mayonaise, limoensap en chilivlokken tot crema en meng de rode ui samen met de koriander. Serveer de enchilada’s met de crema en de koriandergarnering