Molukse Atjar
Mocht je koelkast vol met groenten liggen en je weet niet wat je er mee moet? Denk eens aan Atjar. Dit groente gerecht zit boordevol smaak en is lekker fris door het gebruik van azijn. Je kan atjar ook heel goed bewaren voor een paar dagen. Dus maak maar lekker veel.
Atjar
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Yield: 2
Ingredients
- 150 gram bamboe scheuten
- 75 gram diepvries sperziebonen
- 125 gram wortels
- 1/4 komkommer
- 125 gram zilveruitjes
- 1 tl geelwortel (kurkuma)
- 4 kemirinoten
- 1/2 ui
- 4 tenen knoflook
- 1 tl komijnzaad
- 2 cm gember
- 1/2 tl garnalenpasta
- 4 el azijn
- 1 stuk laos
- 1 blaadje salam
- 1 stengel sereh
- 50 ml kokosmelk
- 1 kippen bouillontablet
- 1 el suiker
Cooking Directions
- Snij de bonen, bamboescheuten in stukken van 3 cm. Snij de wortels in dunne repen.
- Schil de komkommer en haal de zaadjes eruit. Snij vervolgens in dunne repen.
- Maal de geelwortel (kurkuma), kemirinoten, fijngesneden ui, knoflook, komijnzaad, gember en garnalenpasta fijn.
- Doe de kruiden in een ruime pan met wat olie samen met het blaadje salam, laos en de sereh (heel of in 2 grote stukken) e fruit dit aan.
- Voeg de wortel en boontjes toe en voeg als de groenten half gaar zijn de reepjes komkommer, bamboescheuten en zilveruitjes erbij.
- Voeg de kokosmelk toe, maar zorg ervoor dat het geen saus wordt. Het moet een beetje droog blijven.
- Voeg tenslotte de azijn, suiker, bouillontablet toe en laat het gerecht gaar worden.