Vega zwarte bonenburger met guacamole
Ja ja een vega burger. Zelf eet ik graag een heerlijke hamburger van goed vlees, maar ik moet toegeven dat deze vegetarische hamburger versie er zeker mag zijn. Hij doet bijna niet onder voor een lekkere sappige vlees burger. Zeker niet als je er een lekker stukje cheddar kaas bij doet en een flinke klodder zelfgemaakte guacamole. Tip: serveer deze burger met heerlijke zoete aardappelfrietjes met mayonaise en een beetje shirachasaus.
Zwarte bonenburger met guacamole
- 400 gram zwarte bonen (uit blik)
- 40 gram panko
- 50 gram amadelmeel
- 2 tl chipotlepepers (of gerookt paprikapoeder)
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 2 el edelgistvlokken (optioneel)
- 1/2 bos koriander
- panko voor het paneren
Guacamole
- 2 avocados
- 1 teen knoflook
- 1 limoen (het sap)
- 1/2 bos koriander
- 1/2 tl chilipoeder
Voor erbij
- 4 plakken cheddar kaas
- 4 hamburgerbroodjes
- plakken tomaat
- sla
-
Laat de bonen uitlekken in een vergiet
-
Klop het ei los in een kom en voeg panko, amandelmeel, chipotlepeper, gemalen komijnzaad en edelgistvlokken toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bonen toe, prak ze gedeeltelijk en meng tot een stevige massa. Hak de versie koriander fijn inclusief de steeltjes. Voeg de koriander toe aan het mengsel en breng op smaak met zout.
-
Vorm van het mengsel vier ronde burgers. Paneer de burger met panko.
-
Ontpit de avocado’s. Pel de teen knoflook en hak deze fijn. Prak het vruchtvlees van de avocado’s met de knoflook en het limoensap tot een romige guacamole. Hak de versie koriander fijn inclusief de steeltjes. Voeg de koriander toe en breng op smaakt met chilipoeder.
-
Bak de burgers in olie in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.
-
Leg de plakken kaas erop en laat smelten.
-
Rooster de broodjes kort onder de gril of in een droge pan. Bestrijk de onderste helft van de broodjes met guacamole. Leg de sla en tomaat erop, gevolgd door de bonenburgers en dek af met het bovenste helft van de broodjes. Serveer met friet.