Ingrediënten
-
1 kalkoenminimaal 2 kg
-
125 gram zout
-
2 laurierblad
-
hand vol tijm
-
2 tenen knoflook
-
2 el peperkorrels
-
200 gram ontbijtspek
-
1 citroen
-
Bereiding
Bij kerst hoort kalkoen. Maar hoe maak je nu een goede kalkoen klaar? Alles zit hem in de voorbereiding. Neem ruim de tijd om de kalkoen te laten badderen in een pan met water met allemaal lekkere kruiden, dit zorgt ervoor dat de kalkoen heerlijk mals en sappig blijft na de oven.
Stappen
1
Klaar
|
Los het zout op in 1 liter water door het te verwarmen en laat dit afkoelen. Doe het zoute water in een grote emmer of pan en voeg vervolgens nog 2-3 liter koud water toe. Doe hier de laurier, citroen, peper korrels en geplette knoflooktenen bij. |
2
Klaar
|
Laat de kalkoen in het water zakken en laat dit 6-12 uur op een koude plek staan. Met de deksel erop. |
3
Klaar
|
Haal de kalkoen uit de emmer en spoel deze af en dep droog. Laat de kalkoen op kamer temperatuur komen. |
4
Klaar
|
Bekleed de kalkoen met het spek en vul hem met je eigen gewenste vulling. |
5
Klaar
|
Doe de kalkoen in een op 175 C voor verwarmde oven en laat de bak de kalkoen in 3,5 uur af. |