Ingrediënten
-
Voor de marinade
-
10 tenen knoflook
-
2 el oregano
-
1 tl rozemarijn
-
1 tl paprikapoeder
-
60 ml olijfolie
-
60 ml wite wijn
-
van 1 citroen citroensap
-
2 laurierblad
-
Voor de spiezen
-
1 kilo kipdijfilet
-
4 stuks pita brood
-
2 tomaten
-
1/2 komkommer
-
1/2 in halve ringen gesneden rode ui
-
10 kalamata olijven
-
4 el Tzatziki
Bereiding
Zin in een heerlijk gerecht dat je zo naar een Grieks terras brengt? Dan is deze souvlaki precies wat je zoekt! Sappige, gekruide kip van de grill, gecombineerd met romige tzatziki, knapperige groenten en warme pita’s—dit is comfort food op z’n best.
Het geheim zit ‘m in de marinade. Door de kip een paar uur (of nog beter: een hele nacht) te laten trekken in een mix van knoflook, kruiden, citroen en olijfolie, wordt het vlees supermals en boordevol smaak. Daarna is het een kwestie van spiesjes rijgen en grillen tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer de souvlaki met een flinke lepel tzatziki, wat frisse tomaten en rode ui, en misschien zelfs een handje olijven voor die authentieke Griekse touch. Perfect voor een zomerse BBQ, een gezellig etentje met vrienden, of gewoon als doordeweekse traktatie.
Stappen
1
Klaar
|
Pak een kleine keukenmachine en gooi de knoflook, oregano, rozemarijn, paprikapoeder, zout, peper, olijfolie, witte wijn en citroensap erin. Mix tot een gladde marinade. |
2
Klaar
|
Snij de kip in blokjes van ongeveer 2 cm. en doe de kip in een grote kom, voeg de laurierblaadjes toe en giet de marinade erover. Goed mengen zodat alles bedekt is. Dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast, of nog beter: een hele nacht. Heb je haast? Laat het dan 30 minuten op kamertemperatuur marineren. |
3
Klaar
|
Laat de houten spiesjes 30–45 minuten in water weken (zo verbranden ze niet). Rijg de gemarineerde kipstukjes aan de geweekte spiesjes. Verhit je grill of grillpan, bestrijk het rooster met een beetje olie en zet op middelhoog vuur. Grill de spiesjes ongeveer 5 minuten, terwijl je ze regelmatig draait, totdat ze mooi goudbruin zijn. Bestrijk ze tijdens het grillen licht met de overgebleven marinade. |
4
Klaar
|
Gril kort de pita’s tot ze warm en licht geroosterd zijn. Smeer een flinke lepel tzatziki op elke pita, leg de gegrilde kip erop (haal ze eerst van de spiesjes natuurlijk!) en voeg je favoriete toppings toe— denk aan sappige tomaten, rode ui, olijven of als je echt streetfood wil, frietjes. Oprollen en smullen maar! |